Ελλάδα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη - ΝΔ υποβαθμίζει την πρόθεση κατασκοπείας δημοσιογράφων και τάσσεται υπέρ των παρακολουθήσεων. Άλλωστε το έχει *spywareφαρμόσει προ πολλού.
Έγγραφα που έλαβε το Investigate Europe σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Νοέμβριο δείχνουν ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των επτά κυβερνήσεων που επιμένουν σε ευρύτερη διατύπωση στον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των ''Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης'' (EMFA) που θα επέτρεπε τη χρήση spyware κατά δημοσιογράφων εάν κριθεί απαραίτητο για την «εθνική ασφάλεια»."
Κύπρος: Η κυβέρνηση της Κύπρου την Τρίτη προσπάθησε να υποβαθμίσει την ιδέα ότι υποστηρίζει μια ρήτρα σε ένα νομοσχέδιο της ΕΕ που βρίσκεται υπό συζήτηση που θα επέτρεπε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν τις επικοινωνίες δημοσιογράφων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σε άρθρο του Φιλελεύθερου, ανέφερε ότι η Λευκωσία υποστηρίζει το επίμαχο Άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Νόμου για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Η εφημερίδα μίλησε με άτομο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ που το επιβεβαίωσε.
Το άρθρο 4 περιέχει ένα κενό που επιτρέπει τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας σε παρόχους υπηρεσιών πολυμέσων, τους υπαλλήλους τους ή τα μέλη της οικογένειάς τους όπου «η ανάπτυξη δικαιολογείται, κατά περίπτωση, για λόγους εθνικής ασφάλειας και είναι σύμφωνη με το άρθρο 52( 1) του Χάρτη και άλλου δικαίου της Ένωσης ή η ανάπτυξη πραγματοποιείται σε έρευνες σοβαρών εγκλημάτων.»
Όμως ο Λετυμπιώτης υποστήριξε ότι η υπό συζήτηση νομοθεσία της ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τις ελευθερίες και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης.
Η εξαίρεση από την απαγόρευση παρακολούθησης των επικοινωνιών δημοσιογράφων, είπε, θα ισχύει μόνο σε «έκτακτες περιστάσεις».
Και η προτεινόμενη νομοθεσία περιλαμβάνει διασφαλίσεις, όπως η υποχρέωση των αρχών να εξασφαλίσουν δικαστική απόφαση πριν παρακολουθήσουν δημοσιογράφους.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι αρχές θα πρέπει να συγκεντρώσουν ισχυρές αποδείξεις ότι κάποιος συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια ή συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες, προκειμένου να εφαρμοστεί η εν λόγω ρήτρα.
Ωστόσο, δημοσιογράφοι ερευνητές που παρακολουθούν το θέμα λένε ότι υπό το πρόσχημα της προώθησης της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, με αυτή τη ρήτρα ο κανονισμός της ΕΕ στην πραγματικότητα υπονομεύει την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών.
Σε αποκάλυψη που δημοσιεύθηκε επίσης την Τρίτη, η ΜΚΟ Disclose είπε ότι έλαβε έγγραφα που δείχνουν ότι επτά χώρες –μεταξύ αυτών και η Κύπρος– «υποστηρίζουν ενεργά την έγκριση της παρακολούθησης δημοσιογράφων στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».
Το μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι 15 μήνες ερευνών μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα τελικό κείμενο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Η έναρξη λειτουργίας του κανονισμού χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν εισήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το Disclose, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους 25 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν μια νέα έκδοση του νομοσχεδίου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ενώ το κείμενο απαγορεύει τον εξαναγκασμό των δημοσιογράφων να αποκαλύψουν τις πηγές τους, τη διεξαγωγή ερευνών σε αυτές ή την κατασκοπεία στις ηλεκτρονικές συσκευές τους, διευρύνει το περιθώριο για τις υπηρεσίες πληροφοριών: το spyware θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε έρευνες που σχετίζονται με μια λίστα 22 επιπλέον αδικημάτων που τιμωρούνται με τρεις έως πέντε χρόνια φυλάκιση.
«Αυτά τα αδικήματα περιλαμβάνουν δολιοφθορά, πλαστογραφία, διαφθορά ή παραβίαση ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Ως εκ τούτου, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά τα θέματα και έχουν σχέσεις με πηγές που στοχεύουν τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε αστυνομική επιτήρηση».
Η προσφορά, είπε η Disclose, αφορά την τελευταία πρόταση του αναθεωρημένου κειμένου του Συμβουλίου: «Το άρθρο αυτό δεν θίγει την ευθύνη των κρατών μελών για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας».
Ο Christophe Bigot, ειδικός στο δίκαιο του Τύπου στη Γαλλία, είπε στο Disclose ότι αν ισχύει αυτή η διατύπωση «οποιοσδήποτε λόγος εθνικής ασφάλειας θα μπορούσε να είναι αρκετός για την καταδίωξη ή την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου».
Σε απάντηση, τον Οκτώβριο του 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δική του εναλλακτική έκδοση του άρθρου 4, όπου οι επικοινωνίες δημοσιογράφων μπορούν να υποκλαπούν ή τα τηλέφωνά τους να μολυνθούν με λογισμικό υποκλοπής spyware μόνο εάν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
«Η εισβολή δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την πρόσβαση σε δημοσιογραφικές πηγές. πρέπει να αιτιολογείται «κατά περίπτωση» σε έρευνες για σοβαρά εγκλήματα όπως η τρομοκρατία, ο βιασμός ή η εμπορία όπλων και δεν πρέπει να σχετίζεται με τις επαγγελματικές δραστηριότητες των μέσων ενημέρωσης. Επιπλέον, μια «ανεξάρτητη δικαστική αρχή» πρέπει να δώσει εξουσιοδότηση και να ασκεί «τακτική εποπτεία» στη συνέχεια».
Ωστόσο, σύμφωνα με το Disclose, τα πρακτικά που διέρρευσαν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 22 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει τη διατήρηση της παραγράφου για την εθνική ασφάλεια ως «κόκκινη γραμμή», ενώ η Κύπρος, η Γαλλία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι «δεν είναι πολύ ευέλικτο» για το θέμα. Η Σουηδία, η Μάλτα και η Ελλάδα ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονται στην ίδια γραμμή, «με μερικές αποχρώσεις».
Όσον αφορά τις συναλλαγές με τροχόσπιτα, η Disclose είπε ότι παρόλο που αυτές οι επτά χώρες αντιπροσωπεύουν μόλις το 34 τοις εκατό του ευρωπαϊκού πληθυσμού, μπορούν ακόμα να εμποδίσουν κάθε συμβιβασμό συμμαχώντας με την Ουγγαρία, η οποία απορρίπτει ολόκληρο το κείμενο.
Μάλτα: Το Ίδρυμα Daphne κάλεσε την κυβέρνηση της Μάλτας να αποσύρει την υποστήριξή της στον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο οποίος συζητείται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο δέχεται πιέσεις από τη Γαλλία και άλλα κράτη να επιτρέψει τη χρήση spyware κατά δημοσιογράφων.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για να νομιμοποιήσουν την κρατική κατασκοπεία σε δημοσιογράφους βάσει ενός νέου νόμου που σχεδιάστηκε στα χαρτιά για την προστασία τους.
«Η Μάλτα θα πρέπει να αποσύρει την υποστήριξή της για την τρέχουσα πρόταση για νομιμοποίηση της παρακολούθησης δημοσιογράφων στην ΕΕ και πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι και οι πηγές τους προστατεύονται κατάλληλα», δήλωσε η Δρ Therese Comodini Cachia, που διευθύνει τη νομική κλινική του Ιδρύματος Daphne για δημοσιογράφους.
Γλυφάδα:Στη πόλη της Γλυφάδας, στο νοτιοανατολικό προάστειο του νομού Αττικής έχει σχεδόν εκλείψει η δημοσιογραφία δεδομένης της παρατεταμένης παραμονής αστικών πολιτικών κομμάτων στην διοίκηση του Δήμου.
Ειδικότερα: Η εντολή στην κάλπη των δημοτικών εκλογών και η υπερψήφιση από χιλιάδες δημότες αφορούσε Δημοτικό ΜΜΕ όλων των δημοτών, ενώ αντί αυτού , από το 2014 έως και σήμερα δεσπόζει καθεστώς πληθώρας εξυπηρετούμενων σε αδιαφανές πλαίσιο και διαπλοκής μεταξύ ιδιωτών - αιρετών.
Αρκετοί εμφανίζονται δημόσια ως ''εφημερίδες της Γλυφάδας'' ενώ αυταπόδεικτα δεν είναι εκδότες ούτε δημοσιογράφοι.
Οι τοπικές παρατάξεις - αιρετοί εκμαύλισαν κατά τον παρελθόντα χρόνο τα κοινά του Ο.Τ.Α Γλυφάδας και σήμερα διατηρούν μια ''τοπική παράγκα'' στην οποία παρουσιάζονται οι ίδιοι ως παρατάξεις - αιρετοί - κόμματα - κομματάρχες - πολιτικοί - εκδότες - εφημερίδες - δημοσιογράφοι κ.α., και παράλληλα έχουν και μια σειρά εξυπηρετούμενων σε αδιαφανές πλαίσιο οι οποίοι , επίσης , παρουσιάζονται ως εκδότες - εφημερίδες ενώ είναι βαλτοί κλακαδόροι.
Υπο αυτό το πρίσμα σε μια πόλη που διοικείται από γραφικούς τύπους στα χνάρια της καμόρας και με μια τοπική κοινωνία η οποία επί δεκαετίες σιωπά δεν χρειάζεται το λειτούργημα της δημοσιογραφίας ...χρειάζονται αποκλειστικά τσιράκια - κλακαδόροι των εκάστοτε διοικούντων - παρατάξεων.
Τα κόμματα της Γλυφάδας χρειάζονται αβανταδόρους και κλακαδόρους ενώ η δημοσιογραφία αποτελεί κόκκινο πανί για τους εν λόγω ''πολιτικούς'', άρα εξαφάνισαν και τα ίχνη του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας ενώ δεσπόζουν οι ίδιοι πίσω από οτιδήποτε εμφανίζεται τοπικά ως ''εφημερίδα''.
Γιάννης Κουρδομένος
ΥΓ: Η τοπική δημοκρατία έχει καταλυθεί προ πολλού.
* Ποιοι έκλεισαν όλα τα τοπικά ραδιόφωνα ;Ποιοι πάγωσαν τον λογαριασμό μας στο F/B ; Ποιοι έκλεισαν το κανάλι στο Youtube ενώ δεν υπήρχαν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων ;( spyware , παραβιάσεις ασφαλισμένων κωδικών , κ.α. Είχαν κάποιον λόγο οι ''ανώνυμοι'' χάκερ ? Γιατί δεν παραβίασαν να κλείσουν και τα δικά σας , του πρωθυπουργού και των υπουργών του ;Είμαι απόλυτα σαφής ;)
# Σε μια δεδομένη φάση της παγκοσμιοποίησης και ενώ σε κάθε χώρα υφίστανται εκατομμύρια αλλοδαπών , όπως και στη δική μας , αναλογιστείτε πόσο φαιδρό χαρακτηρίζεται σήμερα στην εποχή του διαδικτύου , των κινητών, και της ψηφιακής εποχής να στρέφουν την προσοχή τους στους δημοσιογράφους αναφορικά με την κατασκοπεία. Προφανώς άλλο είναι το κίνητρό τους και δεσπόζει στην προμετωπίδα της ιστοσελίδας μας. Είναι σαφές ότι θα στοχοποιούνται όσοι δεν αποτελούν τα κυβερνητικά - κομματικά φερέφωνα και ασκούν έρευνα σε βάθος αναφορικά με σκάνδαλα πολιτικών - κυβερνήσεων και ειδικότερα χωρών της Ε.Ε.
# Το διάβασες ? Κοίτα την ημερομηνία της προηγούμενης ανάρτησης και έπειτα την προμετωπίδα του site.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου