Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι (6) χρόνια μετά, νεαρός ηλικιακά καταναλωτής ανακάλυψε χρέη που είχαν μεταβιβαστεί σε αυτόν μετά την απώλεια του γονέα του.Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ αναζητήθηκαν συστηματικά ενδεχόμενα χρέη σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα με σκοπό τη ρύθμισή τους, αναζήτηση κατά την οποία αποκαλύφθηκαν ακόμα τέσσερις δανειακές υποχρεώσεις από τις οποίες η ΕΕΚΕ κατάφερε τη διαγραφή ποσού ύψους 5.953,00 €.
Υπενθυμίζουμε στους καταναλωτές πως μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου και εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών (οπότε μετά επέρχεται η σιωπηρή αποδοχή της κληρονομιάς), ο κληρονόμος πρέπει να ελέγξει την περιουσιακή κατάσταση του θανόντος και ιδίως να διαπιστώσει αν υπάρχουν οφειλές σε Δημόσιο, ΕΦΚΑ, πιστωτικά ιδρύματα (δάνεια κλπ.). Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς, θα ευθύνεται για τα χρέη του κληρονομούμενου και με την προσωπική του περιουσία.
Αν παρά ταύτα, δεν είναι εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης, είναι σκόπιμο να γίνεται αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής. Αυτή η δήλωση γίνεται στο Ειρηνοδικείο εντός της προθεσμίας αποποίησης και αποτέλεσμα έχει τον περιορισμό της ευθύνης του για τα χρέη της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομίας και όχι και με την προσωπική του περιουσία.
Ακολουθεί (με απόφαση του Ειρηνοδίκη) η απογραφή της κληρονομιάς η οποία ενσωματώνεται σε έκθεση και αποτελεί επίσημο συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ο κληρονόμος, λοιπόν, που αποδέχθηκε την κληρονομία με το ευεργέτημα της απογραφής, δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη του για τα χρέη της κληρονομίας, αλλά εξακολουθεί να ευθύνεται για αυτά, έως το ενεργητικό της κληρονομίας, χωρίς δηλαδή να ευθύνεται και με την ατομική του περιουσία. Οι πιστωτές δε, μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από την απογραφείσα περιουσία.
H ΕΕΚΕ παρέχει από το 2010 στους καταναλωτές υποστήριξη και συμβουλευτική για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Καλούνται οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη ρύθμιση των οφειλών τους, να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Ερώτημα του Γλυφάδα WEB:Αν μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου το χρέος είναι δεκάδες η εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα γίνει διαγραφή του δανείου όπως στην προαναφερόμενη περίπτωση ;
Επίσης, μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου αν είχε σε ορισμένες τράπεζες καταθέσεις τα χρήματα θα δοθούν στον κληρονόμο , η εν αγνοία του κληρονόμου ''χάνονται'' ;
Τέλος, μέχρι ποίου ποσού μπορεί να γίνει η διαγραφή του δανείου ;
Αναμένουμε σε επόμενη επικοινωνία μια πιο κατατοπιστική ενημέρωση από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας .
Σημείωση:Mπορούμε να σας αναφέρουμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις όσων ισχύουν έπειτα από τον θάνατο κάποιου πολίτη.
Ενδεικτικά: Την εποχή οι συντάξεις έφταναν στους δικαιούχους με τα ΕΛΤΑ, έρχεται ο ''ταχυδρόμος'', ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν και γείτονας, και του αναφέρουν ότι ο δικαιούχος είναι σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.
Αντί να δώσει στα οικία οικογενειακά πρόσωπα την σύνταξη του δικαιούχου, αρνείται, ο συνταξιούχος αποβιώνει την ίδια ημέρα στο νοσοκομείο, ο ταχυδρόμος επιστρέφει την σύνταξη και το εν λόγω ποσό τελικά κατέληξε υπέρ ''ανώτερων σκοπών'' όσων διέλυσαν το σύνολο των ταμείων.
Θεωρείται ότι έπειτα από τον θάνατο του συνταξιούχου, και ενώ η σύνταξη είχε επιστρέψει στο ταμείο, για δεύτερη φορά την απέστειλλαν στην οικογένεια του συνταξιούχου έπειτα από την αχαρακτήριστη ενέργεια του ''ταχυδρόμου'' ;Αντιλαμβάνεστε ποιοι, πως, και γιατί επιζητούν θέσεις στο δημόσιο; Μήπως οφείλαμε την δικαστική οδό και το παραλείψαμε ;
Εντωμεταξύ ο εν λόγω ''ταχυδρόμος'', ο οποίος ήταν συμβασιούχος στα ΕΛΤΑ έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα διορίστηκε στον Ο.Τ.Α Γλυφάδας και απολαμβάνει τα χρήματα του συνόλου του Ελληνικού λαού !
Η ''προσφορά'' στην κοινωνία των συμπολιτών μας, οι οποίοι αναζητούν μια θέση στο δημόσιο ώστε να ζουν με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, διότι, υπάρχει και το αντίστροφο του φαινομένου.
* Ο ''ταχυδρόμος'' είναι το ενδεικτικό δείγμα συμπολιτών μας , ο ''γείτονας'' , στους οποίους άνοιξα την πόρτα μου , ενώ από δαύτους δεν γνωρίζω ούτε ένα ποτήρι νερό , και με δική μου επένδυση έκαναν το κομμάτι τους στο ραδιόφωνο ! Ενώ τόσο ο ''ταχυδρόμος'' , όσο και πληθώρα των υπολοίπων γνωρίζουν ποια είναι η παθογένεια στη χώρα μας, σχεδόν συνολικά την έχουν κάνει σημαία τους. ''Άξιος ο μισθός σας'', διότι ορισμένοι/ες διαμορφώσατε το οριστικό τέλος του πολιτικοκοινωνικού πολιτισμού. Παρεμπιπτόντως, ποτέ δεν αναφέρατε, γιατί δεν σας έκαναν αποδεκτούς σύμφωνα με αυτό που είστε και θέλατε αντί όσων κάνετε σήμερα ;
* Λυπάμαι που ''το μήνυμα'' δεν έχει φτάσει ακόμα συνολικά στους αποδέκτες. Σε τοπικό επίπεδο, Δήμου Γλυφάδας, υφίστανται οι γνωστές τοπικές νεοελληνικές παράγκες, παραρτήματα εξυπηρετούμενων, βαλτών, χρηματισμένων, συνεργατών, συνεργαζόμενων, κ.α., άρα σε αυτούς πρέπει να απευθύνεστε από αστικά πολιτικά κόμματα, περιφέρειες, Ο.Τ.Α, οργανώσεις, συλλόγους, συλλογικότητες, ιδρύματα, επιχειρήσεις, ομίλους, εταιρίες, κ.α.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου