Η κλιματική - κρίση - αλλαγή στην Ελλάδα διαμορφώνει σταδιακά το τέλος εποχής για την ''βαριά βιομηχανία'' της χώρας.
Γράφει ο Γιάννης Κουρδομένος
Σε ένα τόπο που δεν δόθηκε καμία έμφαση στους τομείς Παραγωγής και Ανάπτυξης, ενώ από την μεταπολίτευση, έως και σήμερα, έχουν καταστήσει πανάκεια τον Τουρισμό, σύμφωνα της κλιματικής κρίσης έρχεται το ''τέλος εποχής''.
Είναι αδύνατο να διατηρηθεί το ίδιο μοντέλο τουρισμού στην Ελλάδα, όταν η κλιματική κρίση μεταμορφώνει τις συνθήκες που ζούμε με καύσωνες, σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, αφρικανική σκόνη, κ.α. , και ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα προσελκύει πλέον τουρισμό.
Βλέπουμε τι συμβαίνει σε προορισμούς που κάποτε όλοι είχαν την επιδίωξη να επισκεφτούν, με σημαντική πτώση τουρισμού και κυρίως βλέπουμε τι αναφέρουν οι ξένοι για το κλίμα που επικρατεί πλέον στη χώρα μας.
Πρέπει να αλλάξει το είδος τουρισμού, το βλέπει ο ξένος, που δεν ζει στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση, το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ , οι παράγοντες του τουρισμού και ειδικότερα για τις τοπικές διοικήσεις - δημάρχους πέρα βρέχει.
Πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα μας ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Κάρλος Μορένο και έπειτα από 40 χρόνια των δικών μου προτάσεων άκουσα ένα άτομο να αναφέρει όσα υπονομεύουν επί δεκαετίες οι ''σημαντικές μούρες'' νεοέλληνες.
Κάρλος Μορένο: Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του τουρισμού της
Όταν ο Κάρλος Μορένο θέλει να προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού στο αστικό και φυσικό περιβάλλον αναφέρεται συχνά στην επίσκεψή του στο Ακαπούλκο του Μεξικό.
«Στην επίσκεψή μου στο Ακαπούλκο, είπα στις αρχές ότι δεν πρέπει να χτίζουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και ογκώδεις υποδομές τουρισμού και μου απαντούσαν ότι δεν καταλαβαίνω πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την περιοχή τους» περιγράφει. Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του, το θέρετρο χτύπησε πρωτόγνωρος τυφώνας που προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων στις τουριστικές υποδομές.
«Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι απολύτως η ίδια και για την Ελλάδα», απάντησε. «Έφτασα στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης (την προηγούμενη εβδομάδα), η θερμοκρασία την νύχτα ήταν πάνω από 30ºC και την ημέρα πάνω από 40ºC . Η πραγματική αίσθηση ήταν πάνω από 45ºC. Είναι αδύνατο να διατηρήσουμε το ίδιο μοντέλο τουρισμού, όταν η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει τις συνθήκες που ζούμε. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το είδος τουρισμού πριν να είναι πολύ αργά.»
Εμπνευστής της ιδέας για την «πόλη των 15 λεπτών», βλέπει σήμερα το όραμά του για πιο βιώσιμες και ισότιμες πόλεις να υιοθετείται από μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι, η Ρώμη, η Μελβούρνη και η Βαρκελώνη.
Το όραμά του προβλέπει την ανάπτυξη μικρών διασυνδεδεμένων αστικών κοινοτήτων όπου οι περισσότερες μετακινήσεις θα γίνονται με τα πόδια ή με ποδήλατο και όπου οι κάτοικοι δε θα βιώνουν κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.
Κάτι ανάλογο προτείνει και για τις περιοχές που ελκύουν μαζικό τουρισμό, όπως η Αθήνα ή τα ελληνικά νησιά. «Πρέπει να αποκεντρώσουμε τον τουρισμό» μας εξήγησε. «Δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχίσουμε να χτίζουμε μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλες υποδομές για τη φιλοξενία χιλιάδων ανθρώπων στο ίδιο μέρος. Δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προϊόντα, για παράδειγμα τρόφιμα, που τα εισάγουμε από άλλες χώρες, πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερα τοπικά προϊόντα.
Επίσης, πρέπει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο των τοπικών καταστημάτων. Για παράδειγμα, βρήκα σε καταστήματα της Αθήνας σουβενίρ που προέρχονται από την Κίνα, επειδή είναι πολύ φτηνά. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο τουριστικό ρεύμα που θα βασίζεται στον αειφόρο τουρισμό.
Η βιωσιμότητα δεν είναι αφορά μόνο στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Είναι και η μείωση των αποστάσεων, η ανάπτυξη τοπικών θέσεων εργασίας, η προσφορά καλύτερης ποιότητας ζωής στους ανθρώπους που ζούνε και εργάζονται στις τουριστικές υπηρεσίες.
Ίσως, επίσης, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες δραστηριότητες, για παράδειγμα, με τους ψηφιακούς χάρτες, την ψηφιακή χαρτογράφηση να αναβιώσουμε διαφορετικές περιοχές.
Οι τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα πηγαίνουν όλοι στα ίδια μέρη: Ακρόπολη, Πλάκα για φαγητό και στο μουσείο της Ακρόπολης. Πρέπει να αναζωογονήσουμε και άλλες περιοχές της πόλης. Πρέπει να παρουσιάσουμε νέα αφηγήματα, να αξιοποιήσουμε ιστορικές και φιλοσοφικές αναφορές. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να προωθήσουμε έναν «τουρισμό μάθησης» που θα ακολουθεί τα βήματα του Σωκράτη και άλλων Αθηναίων φιλοσόφων.
Το “δράμα” της Αθήνας είναι το ίδιο με αυτό της Βαρκελώνης και της Βενετίας. Οι τουρίστες πηγαίνουν για λίγες ώρες, επισκέπτονται τα ίδια μέρη για να βγάλουν μια φωτογραφία για το Instagram και μετά φεύγουν. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό γιατί δεν είναι βιώσιμο. Θα είναι αδύνατο να διατηρήσουμε αυτό το μοντέλο τουρισμού τις επόμενες δεκαετίες.»
Σε γενικές γραμμές σήμερα σε όλο τον κόσμο, η κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη. Το μόνο ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο, πώς θα μπορούσαμε να μετριάσουμε την αίσθηση που προκαλεί.
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να αλλάξουμε την αστική ανάπτυξη, να περιορίσουμε το ρόλο των αυτοκινήτων και την κυριαρχία των οχημάτων στον δημόσιο χώρο, πρέπει να φτιάξουμε περισσότερους χώρους για πεζούς. Οι πεζοδρομήσεις είναι αντιδημοφιλείς, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι. Πρέπει να παράγουμε περισσότερους δημόσιους χώρους με πράσινο και νερό. Πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερα αστικά δάση.
Χθες στο Παρίσι εγκαινιάσαμε το νέο αστικό δάσος στην πλατεία Καταλονίας. Η πλατεία Καταλονίας, πίσω από το Μον Παρνές, είχε χτιστεί από τον πολύ διάσημο αρχιτέκτονα Ricardo Bofill με ένα πολύ ωραίο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Ήταν, όμως, φτιαγμένο με επίκεντρο τα αυτοκίνητα, ήταν ο σχεδιασμός του 20ου αιώνα, για μια πόλη όπου κυριαρχούσαν τα αυτοκίνητα. Η δήμαρχος του Παρισιού αποφάσισε, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις, να μετατρέψει τον χώρο σε αστικό δάσος.
Κάποιες φορές πρέπει να προχωρούμε ακόμα και σε κατεδαφίσεις προκειμένου να φτιάξουμε νέους ανοιχτούς χώρους, παρότι τέτοιες αποφάσεις δεν είναι δημοφιλείς.»
Τέλος, χαρείτε το ''Τσίρκο'' σας , αντιγράφοντας και υπονομεύοντας όσους πρωτοστάτησαν για όσα αναφέρει ο Κάρλος Μορένο.
Επίσης, να χαίρεστε τους δημάρχους και τις δημοτικές σας αρχές που συνολικά συνέστησαν και συντηρούν το πελατειακό σύστημα υπονομεύοντας και εκμαυλίζοντας, όμως, κάθε φορά επιβεβαιώνεται ο υποφαινόμενος.
Δυστυχώς ο Κάρλος Μορένο ως πολίτης άλλης χώρας αδυνατεί να γνωρίζει ποιά είναι η νοοτροπία των νεοελλήνων/ιδων. Η συγκεκριμένη φάρα είναι ικανή σε λίγο να ομιλεί ακόμα και κορακίστικα ώστε να μην κάνει δαπάνη λόγου ! Που να διαβάσει κείμενο μιας σελίδας ένας ημιμαθής λαός που κάθε φορά παριστάνει ότι τα ξέρει όλα ενώ δεν γνωρίζει τη τύφλα του.
Τέλος, όπου γυρίσεις να κοιτάξεις βλέπεις ''πιθηκομαϊμουδιές'', αντιγραφές όσων είδαν από αμερικανούς, κ.α. , ενώ τοπικά , αντί για χώρους πρασίνου μπετόν & ψευτοτάπητες για καλή κονόμα των συμμετεχόντων.
ΥΓ: Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα αποτελούσαν επί δεκαετίες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση από την δεκαετία του 90. Ο υποφαινόμενος δεν ίδρυσε Μ.Κ.Ο, ούτε κόμματα, δεν είναι έμμισθος Μ.Κ.Ο και άλλων οργανισμών ''προστασίας'', ούτε των δημάρχων σας με τον ''στόλο'' εξυπηρετούμενων, είναι ο ληστεμένος και υπονομευμένος από τις ''σημαντικές μούρες'' και τα αστικά κόμματα. Αποδεικνύεται , ότι , θέλουν την εξουσία, θέλουν την διαχείριση, θέλουν το πελατειακό σύστημα, θέλουν τα χρήματα του λαού, όμως, τα παραγόμενά τους δηλώνουν ότι δεν θέλουν όσα έπρεπε να ισχύουν στο τόπο μας.
* Όπου δεσπόζουν η υποκρισία και η αμάθεια δεν προκύπτει ορθό μέλλον. Τα είδατε όλα, τα ξέρετε όλα ;Ποιός επαληθεύεται κάθε φορά ?
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου