ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Καταγγελία: Υγειονομικές βόμβες οι παιδικές χαρές το καλοκαίρι


Πόσοι γονείς έχουν ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά τους εν μέσω καλοκαιριού, στις πόλεις, αλλά διστάζουν να τα πάνε σε κάποια παιδική χαρά, ιδίως τις «δύσκολες ώρες» της ημέρες, με τη ζέστη στο κατακόρυφο;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν είναι μόνο θέμα επιλογής, αλλά και ασφάλειας! θα μπορούσε να γίνει κάτι; Σίγουρα ναι! Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σχετικές καταγγελίες και προτάσεις για το θέμα.

Γράφει ο Γιάννης Κουρδομένος:Κάθε φορά εις τον αιώνα τον άπαντα θα επιβεβαιώνονται όσα πέρασε σε ανύποπτο χρόνο ο υποφαινόμενος κόντρα σε όσα ακολουθεί το ''γαλάζιο'' τσούρμο και η τοπική παράγκα του Δήμου Γλυφάδας από ημιμάθεια και λόγους συμφερόντων.

Είναι σαφές ότι, με δεδομένη την κλιματική κρίση επί μια δεκαετία οι ''γαλάζιοι'' διοικούντες στον Ο.Τ.Α Γλυφάδας έχουν πιστώσει εκατομμύρια ευρώ και έχουν τσιμεντώσει κάθε δημοτικό σημείο στη πόλη μας. Παράλληλα αντί για παρτέρια με χώμα δέντρα και πράσινο , καθώς και γκαζόν παντού χρησιμοποίησαν τοξικούς χημικούς ψευτοτάπητες.

Ο μοναδικός δημότης που τοποθετήθηκε δημόσια, αντίθετα με όσα σχεδίαζαν και υλοποιούσαν από το 2014 ήταν ο υποφαινόμενος. Άπαντες οι υπόλοιποι δέχτηκαν την τσιμεντοποίηση κάθε δημοτικού χώρου που περιείχε χώμα και δέντρα , και παράλληλα τους χημικούς ψευτοτάπητες , άρα υγειονομικές βόμβες με δεδομένη την κλιματική κρίση.

Διαβάστε στη συνέχεια και «ξεστραβωθείτε» τι αναφέρουν στην άλλη πλεύρα της χώρας μας, διότι, στο Ν.Αττικής, και ειδικότερα στα νότια προάστια δεσπόζουν χιλιάδες «ψεκασμένοι/ες» και παράλληλα «εμβολιασμένοι/ες» οι οποίοι/ες δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην διευρυμέν η παράγκα. Όλα είναι στημένα !

Με αφορμή τοπικά δημοσιεύματα για παιδικές χαρές «καμίνι», που χρειάζονται δέντρα και φυσικά υλικά, και όχι να είναι «νεκρά τοπία» παιχνιδιού εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών,  μια Οικολογική Εταιρεία έκανε την παρακάτω ανάρτηση-παρατήρηση:

“ Είμαστε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου. Ο τίτλος αυτού του θέματος  θα μπορούσε να είναι: πως οι δήμοι σχεδιάζουν και διαχειρίζονται τους δημόσιους χώρους και τις παιδικές χαρές, δημιουργώντας χώρους τοξικούς και επικίνδυνους για την υγεία των παιδιών.

Το παιχνίδι, είναι η θεμελιώδης υπαρξιακή δραστηριότητα των παιδιών και αποτελεί «κλειδί» για τη διανοητική και ψυχολογική τους ανάπτυξη!

Όμως, διαπιστώνουμε καθημερινά, ότι «απουσιάζει» η επαφή με τη φύση, στον τρόπο που σχεδιάζουμε τους χώρους για παιχνίδι.

Οι παιδικές χαρές, στην πλειοψηφία τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι «νεκρά τοπία». Κι αυτό, διότι τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον καυτό ήλιο αλλά και στα τοξικά υλικά με τα οποία είναι επιστρωμένες οι παιδικές χαρές.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι στις πόλεις μας οι δημόσιοι χώροι δεν περιλαμβάνουν σε επάρκεια δέντρα, φυτά, χωμάτινες επιφάνειες, και βρύσες με νερό, στοιχεία απαραίτητα σε ένα κλίμα που αλλάζει δραματικά!

Κατά τους θερμούς μήνες, η απουσία αυτών των στοιχείων θα συνεχίσει να επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το μικροκλίμα, καθιστώντας τη χρήση των εξωτερικών χώρων αδύνατη!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι «νέου τύπου» παιδικές χαρές, οι οποίες με τα επικίνδυνα λόγω της τοξικότητας ελαστικά δάπεδα, τα οποία ανάμεσα σε άλλα, αναδύουν άσχημες μυρωδιές όταν ζεσταίνονται από τον ήλιο, με τα βιομηχανικά όργανα παιχνιδιού, κατά κανόνα χωρίς δέντρα για σκίαση, δημιουργούν συνθήκες απαγορευτικές και θερμοκρασιακά επικίνδυνες!

“Όλοι οι χώροι πρέπει να επανεξεταστούν”

Βεβαίως, οι δημόσιοι χώροι «για τα παιδιά» μέσα στην πόλη, δεν είναι μόνο οι παιδικές χαρές. Είναι σαφώς και οι πλατείες, τα πάρκα, οι μικρές νησίδες πρασίνου, οι αυλές των σχολίων, οι πεζόδρομοι, οι δρόμοι γειτονιάς!

Επιτακτική η ανάγκη, όλοι αυτοί οι χώροι να επανεξεταστούν μπροστά στα νέα δεδομένα που θέτει η κλιματική αλλαγή!

Τα παιχνίδια των παιδικών χαρών όντας εκτεθειμένα στον ήλιο λόγω παντελούς απουσίας στοιχειώδους σκιάς, καθίστανται επικίνδυνα και μόνο από το γεγονός ότι μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα παιδιά μόλις τα ακουμπήσουν!

Όσον αφορά για τα υποτιθέμενα δάπεδα ασφαλείας, τοξικολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε πως εκλύουν τοξικές ουσίες, κάτι που καθιστά τη χρήση τους απαγορευτική για τη χώρα μας!

Βασική διαπίστωση αποτελεί ότι όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή, θα γίνεται όλο και πιο επείγουσα η ανάγκη παρεμβάσεων πρωτίστως στους χώρους όπου παίζουν παιδιά, φυτεύοντας δέντρα για να εξασφαλιστεί σκιά και ασφάλεια κατά τις ώρες της ηλιοφάνειας, η άμεση αντικατάσταση των τοξικών για την υγεία δαπέδων, καθώς και η τοποθέτηση σημείων πρόσβασης στο πολύτιμο αγαθό του νερού!

Επιπλέον, δέντρα θα πρέπει να φυτευτούν και στις αυλές όλων των σχολείων με την παράλληλη απομάκρυνση όλων των τοξικών για την υγεία των παιδιών υλικών.

Μέχρι να γίνει συνείδηση η επιτακτική ανάγκη για άμεσες και ποιοτικές για την υγεία του πολίτη παρεμβάσεις, και όσο θα εξακολουθούμε να φτιάχνουμε παιχνιδότοπους χωρίς σκιά, τα παιδιά θα υποφέρουν κλεισμένα μέσα στα σπίτια, και τα υποτιθέμενα παιδικά πάρκα θα είναι έρημα και χωρίς παιδικές ψυχές για μεγάλο διάστημα της ημέρας!”

Επισήμανση: Στις επόμενες εκλογές το ''σύνθημα'' πρέπει να είναι αποκλειστικά ένα: Έξω από τον Δήμο όσοι/ες στο όνομα της φερόμενης ''ανάπτυξης'' ρήμαξαν την πόλη μας με τόνους τσιμέντα- μπετόν και τοξικά υλικά, από τις περιοχές Natura μέχρι τις πλατείες και τις παιδικές χαρές.

Ειδικότερα , γνωρίζουν χιλιάδες τα πρόσφατα πεπραγμένα τους ακόμα και στην πλατεία Καραϊκάκη , την οποία γέμισαν με μπετόν, αντί για χώμα , παρτέρια και δέντρα. Οι συγκεκριμένοι προς χάριν του πλουτισμού τους , από τα χρήματα του κοινωνικού συνόλου, δεν υπολογίζουν απολύτως τίποτα.

Είναι σαφές ότι, χωρίς τσιμέντα δεν προκύπτουν οι πιστώσεις εκατομμυρίων ευρώ, προστατεύεται το περιβάλλον και δεν επιβαρύνεις ακόμα περισσότερο την δεδομένη κατάσταση.

Διαπιστώνουμε τις πολιτικές των δημάρχων  στις σύγχρονες πόλεις του πλανήτη και παράλληλα τους τόνους μπετόν στην Γλυφάδα και στην Τερψιθέα. Αντί για χώμα, δέντρα, και έμφαση στις πηγές οξυγόνου τόνοι μπετόν και χημικοί ψευτοτάπητες.

Η ανθρωπότητα υφίσταται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και είναι γνωστό ότι, υπήρχαν επί χιλιετίες χωρίς τσιμέντο και μαζούτ. Ακόμα και σήμερα, σε όλα τα Ελληνικά μέρη - χωριά όλα τα κτήρια είναι χτισμένα με πέτρα και λάσπη. Έσεις θεωρήσατε ''ανάπτυξη'' το μπετόν και δημιουργήσατε εκτρώματα τσιμεντοπόλεις, ρύπανση χημικά και καταστροφή. Η φύση εκδικείται.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Καταγγελία: Υγειονομικές βόμβες οι παιδικές χαρές το καλοκαίρι Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">