ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Προγραμματισμένα μπάνια δημοτών σε «ακατάλληλες» παραλίες


Αυτοδιοικητική οργή υπάρχει εναντίον του ΠΑΚΟΕ για τα αποτελέσματα ακαταλληλότητας των ακτών και ειδικότερα των υδάτων.

Στην τελευταία λίστα του ΠΑΚΟΕ κρίνονται  ως ακατάλληλες μια σειρά από παραλίες στο Ν. Αττικής, και αφορούν και τον Δήμο Γλυφάδας.

Ο Δήμος Γλυφάδας ετοιμάζεται να στραφεί νομικά κατά του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), και παράλληλα ο  Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού για παραλίες στην διοικητική επικράτεια του Δήμου Μαρκόπουλου που έχουν επιλεγεί σε πρόγραμμα για τα  «Θαλάσσια Μπάνια» δημοτών αλλά κρίθηκαν από τον ΠΑΚΟΕ ακατάλληλες.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού  αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τις παραλίες Αυλάκι και Αγιος Σπυρίδωνας ως ακατάλληλες για κολύμβηση, ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμο Μαρκοπούλου, λάβαμε τις απαραίτητες και αναγκαίες διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. 

Ο Δήμος Μαρκοπούλου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου, αμφισβητούν ευθέως τα αποτελέσματα των μετρήσεων της «μελέτης» του ΠΑΚΟΕ, που φέρουν ως δήθεν ακατάλληλα προς κολύμβηση, τα νερά της παραλίας στο Αυλάκι και της παραλίας στον Άγιο Σπυρίδωνα, στο Πόρτο Ράφτη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Μαρκοπούλου, «Επίσημος φορέας για την μικροβιολογική ανάλυση των κολυμβητικών νερών είναι το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Κ.Ε.Δ.Υ.), του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) Υπουργείου Υγείας.  Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις αποδεικνύουν ότι τα νερά του Πόρτο Ράφτη εμφανίζονται πεντακάθαρα στα σημεία υδροληψίας Καλός Γιαλός, Χειλίστρα και Αυλάκι, με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών να είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων. Αντίστοιχα, κατόπιν της πιο πρόσφατης δειγματοληψίας της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στα σημεία: Αυλάκι Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Αγία Μαρίνα Χειλίστρα Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Καλός Γιαλός Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Πόρτο Ράφτη Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Πόρτο Ράφτη –  Άγιος Σπυρίδωνας Μαρκοπούλου_Μεσογαίας, Ερωτοσπηλιά Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Αγριλιόνας–Χαμολιά Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Γκράβα Χαμολιάς Μαρκοπούλου Μεσογαίας και Βραυρώνα Μαρκοπούλου Μεσογαίας, τα αποτελέσματα ήταν άριστα για την ποιότητα των υδάτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα όρια».

«Παρακαλούμε τους δημότες και επισκέπτες του Δήμου Μαρκοπούλου να ενημερώνονται αποκλειστικά και μόνο από τους επίσημους καθ’ ύλην αρμόδιους Κρατικούς Φορείς για την ποιότητα των κολυμβητικών υδάτων και όχι από αναρμόδιους φορείς του ιδιωτικού τομέα, όπως ο Π.Α.Κ.Ο.Ε.»

Κόμματα, αυτοδιοικητικοί, ''Μ.Κ.Ο'' και ιδιώτες λύνουν τις διαφωνίες τους στα δικαστήρια. 

#ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Εντελώς εσφαλμένη η μεθοδολογία προσφυγής τους στα δικαστήρια για εμάς. Θα προτιμούσαμε να οριστεί μια επιτροπή ειδικών από την Ε.Ε. και να διεξαχθούν με απόλυτη διαφάνεια οι μετρήσεις στις αμφισβητούμενες παραλίες, άρα, κανείς στη συνέχεια δεν θα μπορεί να θέσει ζήτημα αμφισβήτησης. 

Την κοινωνία την ενδιαφέρει να γνωρίζει αν υφίσταται η «καταλληλότητα» η μη των παραλιών και αυτό δεν πρόκειται να προκύψει από μια δικαστική απόφαση. Τονίζουμε ότι ακόμα και οι μετρήσεις εμπεριέχουν το λάθος, παράλληλα και οι δικαστικές αποφάσεις. 

Το ορθότερο σε επίπεδο Ε.Ε είναι να υπάρχει μια επιτροπή με συμμετοχή από πολλές χώρες που θα κάνει τις μετρήσεις σε επίπεδο ένωσης. Άλλωστε τους εκτός Ελλάδας το συγκεκριμένο ζήτημα τους απασχολεί σημαντικά και έχουν κάνει σειρά παρεμβάσεων για όσα ισχύουν στη χώρα μας. Τι κάνουν τα κόμματα καθώς και οι ευρωβουλευτές σας ?

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Δήμος Γλυφάδας μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΠΑΚΟΕ περί ακαταλληλότητας ακτών της πόλης. Εκπρόσωποι του Δήμου χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς του ΠΑΚΟΕ «απολύτως ψευδείς» που «θίγουν κατάφωρα τον Δήμο και την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία καθ’ όλα τα προηγούμενα έτη κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να διασφαλίσει την βέλτιστη ποιότητα των υδάτων και την καθαρότητα των ακτών της Γλυφάδας προς εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που δέχεται η πόλη κατά τη θερινή περίοδο». Παράλληλα, καλούν «όλα τα Μέσα που αναδημοσιεύουν τις ανυπόστατες κατηγορίες του ΠΑΚΟΕ να κάνουν μία έρευνα, ώστε να διαπιστώσουν το μηδενικό κύρος της συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες φέρεται ότι τέλεσε τους δήθεν ελέγχους της».

Πριν από δεκαετίες δεν υπήρχαν στη Γλυφάδα, ούτε η ρύπανση του παρόντος , ούτε τα κότερα και γιότ που υπάρχουν σήμερα , καθώς επίσης ούτε ο τοπικός πληθυσμός και οι λουόμενοι. Ουσιαστικά τα ύδατα της Γλυφάδας πριν από δεκαετίες πρέπει να ήταν πιο κατάλληλα από το παρόν. Δεν αναφερόμαστε στην άμμο και τα αυθαίρετα της παραλίας , διότι, η αναφορά γίνετε στα ύδατα. 

ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Με βασικό δεδομένο την αφερεγγυότητα των κρατούντων , καθώς επίσης, το αδιαμφισβήτητο γεγονός της εκλογής τους από την μειοψηφία της τοπικής μας κοινωνίας εμείς σας καλούμε να απαντηθεί το εξής: Προ του 2014 - 2015 και επί δεκαετίες οι παραλίες του Δήμου Γλυφάδας ήταν αντίστοιχα  «καθαρές» η ήταν «ακατάλληλες» ; Εννούμε πριν τις ''γαλάζιες'' σημαίες στις παραλίες της Γλυφάδας , οι οποίες παρεμπιπτόντως παρέχονται από ιδιώτες , επί δεκαετίες οι παραλίες ήταν βρώμικες και ακατάλληλες ενώ με την παράταξη της ΝΔ κρίθηκαν καθαρές και κατάλληλες; Με την αλλαγή ορισμένων κομμάτων στους Ο.Τ.Α θεωρούμε ότι δεν αλλάζει παράλληλα και η ποιότητα των υδάτων. Αν όντως οι παραλίες της Γλυφάδας είναι σήμερα καθαρές και κατάλληλες το ίδιο και περισσότερο ήταν και πριν από δεκαετίες που τις αξιοποιούσαν ιδιώτες και το δημόσιο, άρα, γιατί δεν ελάμβαναν τις ''γαλάζιες σημαίες'' ?

Παραλία της Γλυφάδας που κρίθηκε ακατάλληλη από το ΠΑΚΟΕ ενώ φέρει ''Γαλάζια Σημαία''

Πως γίνεται να βγαίνουν «ακατάλληλες» παραλίες οι οποίες είναι βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες; O κ. Χριστοδουλάκης από το ΠΑΚΟΕ απαντά τα εξής: «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τους δήμους, κάνουμε αδιαλείπτως τη δουλειά μας εδώ και 44 χρόνια. Το υπουργείο Περιβάλλοντος για την Αττική παίρνει γύρω στα 400 δείγματα και τα…401 είναι κατάλληλα. Η Γενική Γραμματεία Υδάτων εκπροσωπεί την εκάστοτε κυβέρνηση και η εκάστοτε κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τουρισμό παρά για την καταλληλότητα των παραλίων. Στην Αττική το ποσοστό των ακατάλληλων φέτος είναι 8,5%. Έπρεπε να είναι όλες κατάλληλες για να είμαστε ευχαριστημένοι;»

Πέρυσι υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνταντέλλου και εκπροσώπων του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, μετά τους ισχυρισμούς αρμοδίων του Κέντρου ότι οι έρευνές του σε παραλίες της Βουλιαγμένης και του Καβουριού έδειξαν επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

Ο κ. Κωνσταντέλλος είχε θέσει υπό αμφισβήτηση τις μεθόδους μέτρησης των υδάτων του ΠΑΚΟΕ. Είχε καταγγείλει ότι το Κέντρο «δεν είναι αναγνωρισμένο εργαστήριο» και η έρευνα θαλάσσιων υδάτων «αμφισβητούμενης εγκυρότητας», και είχε καταφύγει στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής – την πλέον αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των υδάτων, προκειμένου να προβούν σε υδροληψίες των θαλάσσιων υδάτων εντός των ορίων της πόλης. Η ανταπόκριση του ΕΛΚΕΘΕ ήταν άμεση και μετά από μετρήσεις κατέταξε τις παραλίες του Δήμου στην κατηγορία υδάτων κολύμβησης «εξαιρετικής ποιότητας».

Ψήφισμα – καταγγελία «για την δράση και τις πρακτικές του ΠΑΚΟΕ», είχε εκδώσει το καλοκαίρι του ΄23 και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Η ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «ανυπόστατες καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ» και κατήγγειλε τη δράση του, «τις πρακτικές που αυτό ακολουθεί και τις σκοπιμότητες που αυτό υπηρετεί». Μάλιστα, ανέφερε ότι προχωρεί σε ανακοινώσεις περί επικίνδυνων υδάτων «χωρίς ουσιαστική διαπίστευση και πιστοποίηση από τα αρμόδια, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όργανα και χωρίς την εγκεκριμένη και έγκυρη μεθοδολογία».

Με στοιχεία

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Προγραμματισμένα μπάνια δημοτών σε «ακατάλληλες» παραλίες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">