ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κατατέθηκε νύχτα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση ( Πόσες βίλες ακόμα θα φτιάξουν τα λαμόγια ? )


Κατατέθηκε στη Βουλή, τη νύχτα της Παρασκευής, το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», με το οποίο διαλύονται οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, ανοίγοντας το δρόμο για τους ιδιώτες και τις κάθε λογής ΜΚΟ να εμπορευθούν ακόμη περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο. 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το σχέδιο νόμου «καλείται να ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην χώρα μας, η οποία ξεκίνησε με τον ν. 2716/1999», και «παραμένει έκτοτε σε εκκρεμότητα», τον νόμο δηλαδή που έβαλε τις βάσεις για να συρρικνωθούν οι κρατικές δομές και να αποποιηθεί το κράτος κάθε ευθύνη, στο όνομα της «αποασυλοποίησης». 

Το σχέδιο νόμου ακολουθεί τις «βέλτιστες πρακτικές» και τις «υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας», υιοθετώντας στο ακέραιο την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ που θεωρεί τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας - απεξάρτησης «κόστος» για το κράτος και χρυσοφόρο πεδίο επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Για παράδειγμα, ένα από τα «προβλήματα» που εντοπίζει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι ότι οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ιδιωτικού τομέα «δεν διασυνδέονται με τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ολιστικά τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας»!

Με το νομοσχέδιο καταργούνται τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας ακόμα περισσότερο χώρο στους ιδιωτικούς ομίλους για να αναπτύξουν ιδιωτικές κλίνες. 

Επίσης, χτυπιέται η δωρεάν πρόληψη και η απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους κ.λπ.) και συνενώνονται σε έναν Οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας.

Η συζήτηση αυτού του τερατουργήματος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και έχει προκαλέσει μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, καθώς και από πολλά άλλα σωματεία και φορείς, θα αρχίσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, 23 Ιουλίου.

Οι συλλογικότητες και οργανώσεις προειδοποιούν ότι θα κλείσουν οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και προγραμμάτων απεξάρτησης αλλά και πως θα οδηγηθούν σε εξόντωση οι ωφελούμενοι, καθώς προβλέπεται η ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα (Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ) της αναμόρφωση και του περιεχόμενου της ψυχικής υγείας και η δημιουργία ενός άλλου ιδιωτικού φορέα, του ΕΟΠΑΕ, όπου θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ.

Επισήμανση του Γιάννη Κουρδομένου:Κυβέρνηση, αντιπολίτευση , συλλογικότητες , οργανώσεις κ.α. προφανώς έχουν τα σχεδιά τους, όμως, ένα είναι σαφές το οποίο συζητούν επί σειρά ετών χιλιάδες άτομα και ουδέποτε το ακούσαμε από τα βοθροκάναλα, το σκυλολόϊ της βουλής και τα λαμόγια.

Επί σειρά ετών δεκάδες εκατομμύρια φαγώθηκαν από επιτήδειους ένθεν και ένθεν φτιάχνοντας προσωπικές περιουσίες και βίλες, αντί να φτάσουν στους τελικούς αποδέκτες. Είναι ξεκάθαρο ότι, με όσα προωθεί η μειοψηφική κυβέρνηση φιάσκο της ΝΔ διευρύνονται τα λαμόγια και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Πακτωλός κοινοτικών κονδυλίων στις τσέπες επιτήδειων

Η υποτιθέμενη συμβολή της Πολιτείας και λοιπών σε εξαρτημένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ψυχικά προβλήματα, διαμόρφωσε πληθώρα λαμόγια με μεζονέτες και αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ το 50% και πλέον των συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών στη χώρα μας έχουν πεθάνει ! 

* Αναφέρομαι στις κυβερνητικές επιλογές διορισμών χωρίς να επιχειρώ να μειώσω ότι για ένα μικρό ποσοστό ατόμων οι εν λόγω δομές επέδρασαν θετικά.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κατατέθηκε νύχτα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση ( Πόσες βίλες ακόμα θα φτιάξουν τα λαμόγια ? ) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">